NIEUWS

De 8 meest gemaakte fouten bij security kleine bedrijven

01/12/2023

Cybercrime kan bedrijven hard treffen en vooral kleinere organisaties kunnen zich na een aanval niet zo snel herstellen. Nu cybercriminelen kleine bedrijven als zwakkere doelwitten zien, is het belangrijk dat u cyberbedreigingen vóór bent. Voorkom daarbij de acht meest gemaakte fouten op het gebied van cyberbeveiliging. 

Nu cybercriminelen zich steeds vaker richten op kleinere bedrijven, kijken we naar de 8 meest voorkomende cyberbeveiligingsfouten — en hoe u deze kunt vermijden. Weten hoe een hacker denkt over uw beveiliging? 

Wat is cyberbeveiliging?

Zie cyberbeveiliging als het sluiten van de digitale deuren voor uw bedrijf, waarbij u uw digitale infrastructuur, netwerken en gegevens beschermt tegen cybercriminelen die graag uw gevoelige informatie in handen willen krijgen. Wie bij een relatief klein bedrijf werkt, maakt zich misschien geen zorgen. Maar cybercriminelen zien juist het mkb steeds vaker als een eenvoudig doelwit.

Bijna de helft (43%) van de cyberaanvallen is nu gericht op kleine bedrijven, maar slechts 14% van de kleine en middelgrote ondernemingen denkt dat ze goed zijn voorbereid. En gaat het fout, dan spelen menselijke fouten een grote rol: 52% van de inbreuken wordt veroorzaakt door een menselijke cyberbeveiligingsfout. 

Geavanceerde cybercriminelen zijn meesters in het verbergen van hun sporen. Het voordeel van fouten is dat u ervan kunt leren. Daarom volgen hier de meest gemaakte fouten. 

De 8 meest gemaakte fouten op het gebied van cyberbeveiliging – en wat u kunt doen om ze te vermijden

1. Wachtwoorden delen – Het delen van wachtwoorden is een ernstige cyberbeveiligingsfout die veel problemen kan opleveren. In het beste geval geeft u misschien iemand ongeautoriseerde toegang tot applicaties. In het slechtste geval kan dit leiden tot datalekken en identiteitsdiefstal. 

2. Zwakke wachtwoorden – Cyberincidenten zijn vaak het gevolg van zwakke, gemakkelijk te raden, hergebruikte of opeenvolgende wachtwoorden. Bescherm uw bedrijf tegen beide veelvoorkomende cyberbeveiligingsfouten door sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken voor elk account. Verbeter uw beveiliging waar mogelijk met een wachtwoordmanager en two-factor-authenticatie (2FA). Meer lezen over het gebruik van goede wachtwoordmanagers.

3. Op verdachte links en e-mailbijlagen klikken – Cybercriminelen maken misbruik van de drukke agenda’s en het overhaaste klikgedrag van mensen. Zo krijgen malware en phishingaanvallen een kans. Blijf alert: bekijk elke URL goed en verifieer de afzender voordat u bijlagen opent. En bescherm uw computer of mobiele apparaat door de nieuwste antivirussoftware te downloaden. 

4. Gegevens delen – Het delen van gevoelige informatie zonder de juiste versleuteling stelt u bloot aan lekken en privacyschendingen. Deel alleen materiaal met mensen die u vertrouwt en versleutel bestanden en gevoelige e-mails voor extra bescherming. 

5. Werkapparatuur gebruiken voor persoonlijk gebruik – Het lijkt misschien handig om werk en persoonlijke activiteiten op één apparaat te combineren, maar u loopt het risico dat u te maken krijgt met malware. Houd werk en privégebruik gescheiden, vermijd downloads van onbekende bronnen en houd u aan de IT-richtlijnen op de werkplek. Als u uw werkapparaat echt voor persoonlijke zaken moet gebruiken, beveilig dan uw verbinding met een Virtual Private Network (VPN).

6. Verouderde software of apps – Cybercriminelen verbeteren hun misleidingen voortdurend en brengen dagelijks nieuwe malware uit. Niet alle softwaresystemen zoeken automatisch naar nieuwe versies, dus let op updates en beveiligingspatches om eventuele kwetsbare hiaten op te vullen. 

7. Gebrek aan training – Weten uw medewerkers niet zeker waar ze op moeten letten en wat ze moeten doen als ze verdachte activiteiten vermoeden? Dan staat de poort voor criminelen wijd open. Houd regelmatig trainingssessies over het opsporen van aanvallen zoals phishing, e-mail hacking en malware. Vergroot de betrokkenheid van uw medewerkers!

8. Geen back-ups – Een cyberaanval kan ervoor zorgen dat uw gegevens beschadigd raken of verdwijnen. In het beste geval kan het even duren voordat uw weer aan de slag kunt. Maar als u uw gegevens permanent kwijtraakt, kan dit een ramp zijn voor een klein bedrijf. Voer regelmatig back-ups uit en sla deze veilig op een andere locatie op.   

Heeft u een plan?

Snel handelen is cruciaal om de gevolgen van een cyberaanval tot een minimum te beperken, maar als niemand zeker weet welke stappen hij moet nemen of wie wat doet, kan de schade verwoestend zijn. Een cyberbeveiligingsplan is uw stappenplan. Geef een overzicht van de stappen die u zult nemen om uzelf te beschermen, inclusief individuele verantwoordelijkheden, en zorg ervoor dat mensen er in geval van nood toegang toe hebben. 

Security is een goede investering

De kern van de zaak: het voorkomen van cyberbeveiligingsfouten is een goede investering. De wereldwijde gemiddelde kosten van een data lek in 2023 worden geschat op USD 4,45 miljoen, waarbij elk gecompromitteerd record al gauw zo’n €160 kost. Maar dat is nog niet alles. Wordt uw bedrijf getroffen, dan gaan de gevolgen verder dan de juridische en de financiële klap. U kunt u ook uw reputatie én bestaande en toekomstige inkomsten verliezen. Alle reden om – ook als relatief klein bedrijf – vandaag nog in actie te komen.

Bron: Vodafone

Meer nieuws

De waardering van rydotelecom.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.8/10 gebaseerd op 66 reviews.

×