NIEUWS

Wat is het verschil tussen AR en VR?

18/08/2023

Wat is het verschil tussen AR en VR?

Het wordt steeds normaler om virtueel te communiceren, werken en ontspannen. Het dagelijkse leven staat bol van digitale technologieën zoals virtual reality en augmented reality. Wat is precies het verschil tussen VR en AR? En wat kunt u er precies mee? Ontdek in dit artikel de verschillen, mogelijkheden en voorbeelden van AR en VR.

Wat is augmented reality?

Augmented reality (AR) betekent letterlijk ‘verrijkte realiteit’. Bij AR worden er virtuele elementen toegevoegd aan de werkelijkheid. Augmented reality is waarneembaar met een smartphone: de camera geeft – naast de daadwerkelijke omgeving – extra virtuele elementen weer. Zo ziet de gebruiker via zijn of haar smartphone een verrijkte realiteit. 

Wat is virtual reality?

Virtual reality (VR) is een virtuele werkelijkheid die verschillende zintuigen prikkelt om een schijnervaring te creëren. Voor deze beleving heeft u een VR-bril of een head-mounted display (HMD) nodig. Zo’n apparaat volgt de bewegingen van de gebruiker, waardoor hij of zij echt het idee heeft onderdeel te zijn van de gesimuleerde omgeving. 

De grootste verschillen

AR en VR spelen allebei met virtuele elementen en laten de grenzen vervagen tussen wat echt is en wat gesimuleerd is. Toch zijn er ook grote verschillen:

  • Hoeveelheid virtuele elementen. Het belangrijkste verschil tussen augmented reality en virtual reality is de mate waarin de wereld virtueel is. Bij VR is alles wat de gebruiker kan zien en horen gesimuleerd, terwijl AR slechts enkele virtuele elementen toevoegt aan de bestaande omgeving.
  • De relatie tot de realiteit. AR neemt de echte wereld als uitgangspunt. VR creëert juist een compleet nieuwe virtuele wereld, die is losgekoppeld van de echte wereld. Hierdoor geeft virtual reality de gebruiker het idee dat hij of zij in een compleet andere realiteit is beland.
  • Benodigde device. Om VR te kunnen ervaren heeft de gebruiker meestal speciale apparatuur nodig, zoals een VR-headset of head-mounted display (HMD). AR is simpelweg te bekijken via een smartphone.
  • Toepassing. Omdat AR elementen toevoegt aan de werkelijkheid, wordt het vaak ingezet om een beeld te krijgen van wat er mogelijk zou zijn op een bepaalde locatie. Dit is een zeer praktische toepassing, terwijl VR tot nu toe vooral wordt ingezet voor entertainment en training.
  •  
“In een volledig gesimuleerde wereld kunnen professionals bepaalde vaardigheden leren en verder ontwikkelen, zonder risico te lopen of dure materialen te verbruiken. Dit maakt het trainen van personeel goedkoper, veiliger, flexibeler, duurzamer en efficiënter.”

Voorbeelden

Virtual reality en augmented reality worden voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt. Om een beter beeld te krijgen van de toepassingen en mogelijkheden volgen hier een aantal voorbeelden van VR en AR.

Kantoor of huis inrichten met AR – Augmented reality is ontzettend handig voor het inrichten van gebouwen. De juiste software maakt het mogelijk om virtuele elementen uit te kiezen en deze te plaatsen ‘in’ de ruimte die u wilt inrichten. Zo krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden en kunt u virtueel de ideale werkplekken samenstellen. Er zijn ook al bekende meubel-webshops die dergelijke features gebruiken in apps, zodat consumenten kunnen testen welke meubels passen bij hun bestaande interieur. Dit is een goedkope en snelle oplossing om ruimtes in te richten, zonder daadwerkelijk te hoeven sjouwen en schuiven met meubels. Ook kunt u hiermee voorkomen dat u de ruimte verkeerd inschat en een miskoop doet.

Virtueel vergaderen – Nu we massaal ervaring hebben met videobellen, weten we ook waar de beperkingen zitten. Videobellen gaat uit van een beperkt kader, waarbij mensen stil moeten zitten om goed te kunnen communiceren. Hoewel gezichtsuitdrukkingen in principe af te lezen zijn, ontbreken andere vormen van lichaamstaal. Virtual reality kan online meetings interessanter én leuker maken. Door samen te komen in een virtuele wereld kunt u bijvoorbeeld beter samenwerken en brainstormen. Met VR heeft u het gevoel samen in één ruimte te zitten, ook als u een collega, partner of sollicitant ontmoet die zich aan de andere kant van de wereld bevindt. 

VR trainingen – Virtual reality wordt veel gebruikt om specifieke beroepsgroepen te trainen, zoals de veiligheidssector, medisch personeel en bestuurders van voertuigen. In een volledig gesimuleerde wereld kunnen professionals bepaalde vaardigheden leren en verder ontwikkelen, zonder risico te lopen of dure materialen te verbruiken. Dit maakt het trainen van personeel goedkoper, veiliger, flexibeler, duurzamer en efficiënter. 

AR informatievoorziening – AR-technologie biedt een oplossing voor beroepsgroepen die fysiek werk moeten leveren, maar tegelijkertijd toegang nodig hebben tot belangrijke informatie. Denk bijvoorbeeld aan piloten die een helm dragen met AR-technologie. Hiermee kunnen ze realtime belangrijke informatie over de vlucht zien, zoals hoogte, snelheid en het brandstofniveau. Dit stelt de piloot in staat om zich te concentreren op het vliegen, terwijl hij tegelijkertijd de benodigde informatie binnen handbereik heeft.

Gaming industry – Beide technologieën worden gebruikt om games interessanter te maken. Zo bestaan er games die zich volledig afspelen in een virtuele wereld (VR), waarbij de gebruiker een VR-headset draagt om helemaal op te gaan in het spel. Andere games gebruiken augmented reality om elementen toe te voegen aan de wereld om ons heen. Dit soort games worden over het algemeen gespeeld op een smartphone. Een bekend voorbeeld hiervan is de populaire mobile game Pokémon Go. 

AR en VR voor ondernemers

Het verschil tussen virtual reality en augmented reality mag duidelijk zijn en de toegevoegde waarde eveneens. Als ondernemer kunt u beide technologieën inzetten om uw merkbeleving naar een hoger niveau te tillen, maar ook voor meer praktische zaken zoals het trainen van personeel of het faciliteren van virtueel samenwerken. Het is daarom zeker de moeite waard om te onderzoeken welke toegevoegde waarde AR en VR kunnen bieden in uw bedrijf.

Bron: Vodafone

Meer nieuws

De waardering van rydotelecom.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.8/10 gebaseerd op 66 reviews.

×